Vuosibonus verrattuna kuukausittaiseen tiimibonukseen

Perinteinen vanhakantainen vuosibonus verrattuna kuukausittaiseen tiimibonukseen

”Herään vappupäivään ja tsekkaan tilin saldon. Ainiin, ne viime vuoden bonarit tuli eilen!”

Jollain yrityksillä on tapana maksaa vuosibonus hyvin menneestä vuodesta. Bonus vahvistetaan viime vuoden lukujen valmistuttua normaalisti huhtikuussa ja maksetaan esim. huhtikuun lopulla tai toukokuussa, joskus maksaminen venyy kesäkuulle. Olen ollut juhannuksena paikalla, kun bonuksen saaja hehkutti saaneensa viime vuoden bonarit. Mun kysymys tilanteessa oli: ”Mitä teit viime vuoden tammikuussa, josta sinua nyt palkittiin?” En saanut vastausta.

Saajalle vuosibonus on tietenkin tosi kiva juttu, mutta onko sillä työtä ohjaavaa vaikutusta, jos palkittava ei tarkalleen tiedä, miten voisi vaikuttaa mihinkin asiaan yrityksessä vuoden mittaan?

Tietääkö työntekijä mitä hyvää hän on tehnyt aiemmin ”viime vuoden tammikuussa”? Kesäkuussa saatu viime vuoden ”vuosibonus” on kerrytetty siis vanhimmillaan jopa 18kk takaisista suorituksista.

Tulospalkkiomies ajattelee asiasta hieman eri tavalla. Tulospalkkion tilanne tulisi julkistaa esim. kerran kuussa ja yhdistää siihen nopeita pikapalkitsemisia sekä keskustelua siitä, miten voimme muuttaa työtämme, jotta pääsemme parempiin lopputuloksiin ilman hikeä.

Bonus voidaan maksaa esim. kvartaaleittain, mutta tilannetsekkaus tulisi olla mahdollista nopeammin, kuin kerran vuodessa tai puolivuosittain.

Normaalisti asiakkaani julkistavat kuukausittaisen tulospalkkion kerran kuussa ja bonukset tilitetään esim. 3kk välein. Näin toimien päästään nopeasti korjaamaan toimintaa ja kaikille on selvää miten voin juuri nyt vaikuttaa tämän kuun tulospalkkion suuruuteen.

Jos yrityksesi kuukausittainen vaihtelu on kovin suurta tai projektit ovat pitkiä, älä ole huolissasi, kuulen tätä jatkuvasti.

Tulospalkkiojärjestelmässä ei ole pakko mitata heinäkuuta heinäkuuna vaan heinäkuun tulos voi olla esim. kahden tai kolmen kuukauden liukuva keskiarvo, jolloin pitkien projektien ostot, kulut ja myyntilaskut tasoittuvat kivasti esim. kolmen kuukauden liukuvana keskiarvona.

Tulospalkkiojärjestelmässäkin on mahdollista ottaa käyttöön vuosibonusmalli kuukausittaisen palkinnan oheen. Jatkan siitä joku toinen kerta.


Tuottavuusterkuin Tulospalkkiomies Tommi Larikka